Voltreffer.
Na zeven jaar geen eigen muziek te hebben uitgebracht maakte zanger-gitarist Eric van Dijsseldonk een ep met vijf enigszins thematische songs over het geregelde leven van de man die hij zelf inmiddels is.
Na zijn drie prachtalbums ‘33 1/3’, ‘Bijna Lente’ en ‘In Mijn Eigen Koninkrijk’, speelde hij sinds 2010 bij onder anderen Erwin Nyhoff en Lea Kliphuis, in eigen projecten als theaterodes aan The Band en George Harrison en een rootstrio met toetsenist Roel Spanjers en gitarist Wouter Planteijdt: met een gezin moet de schoorsteen roken. Schrijvend en opnemend werd hij 47, maar zijn nieuwe songs sluiten muzikaal en tekstueel naadloos aan bij zijn drie soloalbums, inclusief de hem kenmerkende, ingehouden melancholie.
Hopelijk is het even prachtige als stekelige Weg Van Haar niet autobiografisch. Het is de sombere pendant van Zwak Voor Jou van ‘Bijna Lente’, want er schuilt onder de weemoed een impliciete onvermijdelijkheid die bitter smaakt.
Ook de andere teksten zijn karakteristiek voor Van Dijsseldonk, net als de vanzelfsprekende, gelaagde melodieën. Hij demonstreert daarvoor weer een superieur popgevoel, waardoor deze songs direct herkenbaar zijn als de zijne. Hier en daar citeert Van Dijsseldonk klassiekers van bijvoorbeeld The Beatles, maar hij schrijft songs die die catalogus aanvullen.
Hij bewijst zo met de hulp van muzikale compagnon Gabriël Peeters opnieuw een muzikale persoonlijkheid van de eerste orde te zijn. Het is alleen jammer dat Van Dijsseldonk zijn bestaan in maar vijf songs samenvatte, want deze schoonheid duurt slechts zeventien minuten en 49 seconden. (Ruud Heijjer)